24 października, odbyły się w naszej szkole warsztaty kulinarne poświęcone przygotowywaniu pysznych, marchewkowych muffinów. Uczniowie klasy 3d mieli okazję udoskonalić swoje umiejętności w tworzeniu tych małych, słodkich dzieł sztuki.
Pod okiem prowadzących nauczycielek: Doroty Kozłowskiej-Włodarzek, Natalii Kubińskiej oraz szkolnej Pani dietetyk Wiktorii Jankiewicz uczestnicy poznali tajniki idealnego ciasta. Dowiedzieli się jak uzyskać puszystą, wilgotną strukturę, jak dobrać odpowiednie proporcje składników oraz jak eksperymentować z dodatkami.
W powietrzu królowały przecudne zapachy cynamonu i świeżo startej marchewki.
Poza możliwością kulinarnych przygód dzieci dowiedziały się od Pani Wiktorii o właściwościach zdrowotnych wykorzystywanych podczas zajęć produktów. Same również chętnie dzieliły się własną wiedzą.
Podczas warsztatów panowała radosna, twórcza atmosfera, a zapach świeżo upieczonych babeczek unosił się w całej sali.
Na zakończenie odbyła się wspólna degustacja, a uśmiechy na twarzach uczestników były najlepszymi dowodem na to, że warsztaty zakończyły się pełnym sukcesem.
Po krótkiej przerwie uczniowie starannie zapisali przepis w swoich zeszytach. Tym razem będą eksperymentowali wspólnie z rodzicami.
Natalia Kubińska





















