Nasza szkoła dołączyła do projektu organizowanego przez Państwowa Inspekcję Sanitarną woj. wielkopolskiego i rozpoczęła realizację wojewódzkiego projektu edukacyjnego pt.: „Talerz zdrowego żywienia”.
Jego celem jest kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych i popularyzacja zasad prawidłowego bilansowania posiłków poprzez umiejętność odczytywania schematu „Talerz zdrowego żywienia”. Ponadto dotyczy utrwalenia wiedzy na temat grup produktów żywnościowych i ich znaczenia dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dostarczenia wiedzy jakie produkty i w jakich proporcjach powinny być spożywane ciągu dnia oraz umiejętności odróżnienia produktów zdrowych dla organizmu od niekorzystnych.
13 listopada klasę II d odwiedziła Pani Ewa Czarnecka z wągrowieckiego Sanepidu.
Podczas zajęć uczniowie wymieniali warzywa, owoce, podawali przykłady pełnoziarnistych produktów zbożowych, wskazywali produkty, które są źródłem białka, układali talerz zdrowego żywienia i rozwiązywali zagadki. Dzieci wiedzą, że im bardziej kolorowo na talerzu, tym bardziej zdrowo! Każdy uczestnik otrzymał magnes, broszurę z zadaniami do wykonania oraz dyplom.
Dorota Kozłowska – Włodarzek







