Pyszna i zdrowa zupa dyniowa!

Dynia jest warzywem, na które sezon przychodzi jesienią. Powinna królować na polskich stołach w tym okresie, ponieważ stanowi bogactwo cennych składników odżywczych. Ten pomarańczowy, pyszny miąższ, który kryje się pod twardą skórą dyni zawiera mnóstwo beta-karotenu. To właśnie jemu dynia zawdzięcza swój kolor i silne działanie przeciwzapalne. Beta-karoten to silny przeciwutleniacz, który może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Dynia jest bogata w cynk i witaminę C, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego. To warzywo jest szczególnie bogate w witaminę A,C i E, które skutecznie poprawiają wygląd naszej skóry. Regulują wytwarzanie łoju w skórze i dbają o jej młody wygląd. Warto pamiętać również o pestkach dyni, które są bogatym źródłem kukurbityny. Działa ona przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Pestki dyni to jeden z najlepszych pokarmów. Zawierają takie minerały jak cynk, siarkę potas, magnez i wapń. Są niezwykle bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Uczniowie w szkolnej stołówce już smakowały pysznej zupy dyniowej, a Wam również polecam! Zainteresowanym zdradzam fantastyczny przepis.
SKŁADNIKI/ 4 porcje
800 g dyni (500 g po obraniu)
250 g ziemniaków
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
1 łyżka świeżego startego imbiru
1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
PRZYGOTOWANIE:
1) Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
2) W garnku na oliwie lub oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię oraz ziemniaki, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać kurkumę, ostrą paprykę, curry i starty imbir.
3) Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.
4) Zmiksować w blenderze z mlekiem kokosowym (zachować kilka łyżek do dekoracji).
Smacznego!

Wiktoria Jankiewicz, dietetyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content